czwartek, 2 maja 2013

Znowu kurczak???!

Osoby dające o zdrowe odżywianie najczęściej sięgają po białko z mięsa białego- kurczak, indyk, królik. Z tych trzech najczęściej sięgamy po kurczaka, czasami jemy go codziennie, co powoduje, że nudzi nam się jego smak, a do tego nie chcemy dopuścić:)

Białe mięso jest idealne do kulinarnych eksperymentów. Kurczaka i indyka można jeść praktycznie z wszystkim, wystarczy przyprawić musztardą, oblać na grillu piwem, posypać ziołami prowansalskimi, obłożyć słodką papryką, podsmażyć z miodem i pomarańczą- żeby smakował inaczej i wyjątkowo.

Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, dlatego zachęcam Was do eksperymentowania ze smakami:) możecie również bawić się dodatkami do kurczaka- zmieniać konfigurację warzyw, dodać sos czosnkowy, musztardowy, cytrynowo-miodowy itp.

Kilka moich kulinarnych podróży z tego tygodnia:
1.Indyk w sosie sojowym i zielonym curry z fasolką szparagową i ryżem basmanti.

 

2. Kurczak z ziołami prowansalskimi i papryką słodką i pieprzem cayenne, ryżem basmanti, marchewką surową i jabłkiem:-)


3. Ten sam kurczak co wyżej (z papryką i ziołami prowansalskimi) z ryżem basmanti, selerem naciowym i pomarańczą- pychota!


 4. Indyk z grilla polany piwem i cytryną, pełnoziarnisty chleb, ogórek i rzodkiewka.


5. Indyk z chilli, pomidorami, serem feta, makaronem pełnoziarnistym i jogurtem naturalnym- na zimno.

Jest wiele opcji  z ryżem, kaszą, kuskus, makaronem, od biedy z ziemniakami:P 
Ale mimo wszystko zachęcam do sięgania po indyka częściej. Równie ważne jest sięganie po rybki, na tyle na ile jest to możliwe w waszym przypadku. Jeżeli nie macie dostępu do surowych to polecam tuńczyka;) Wczoraj jadłam pysznego z oliwkami, fasolką szparagowa, chilli i parmezanem:) mmmm....

A i jeszcze wczorajsze odkrycie: sałata, oliwa z oliwek, pestki dyni, oliwki ciemne, suszona żurawina, papryka-> pychota, żurawina pasuje tam cudowanie:)

Miłego dnia, u mnie dziś pada, więc ruszam do ikei na zakupy, później książka, a wieczorem kolacja z przyjaciółmi:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz