środa, 30 lipca 2014

Kawowo-czekoladowy krem mascarpone z jagodami i bazylią.


Już kilka razy zabierałam się do tego wpisu, ale ciągle deser znikał z lodówki zanim zdążyłam zrobić zdjęcie. Dzisiaj jest. Banalnie prosty, mega szybki, pyszny.

Składniki:
250g mascarpone
1 filiżanka espresso (najlepiej schłodzonego)
3 łyżki kakao/karob
1 i 1/2 szklanki jagód
syrop daktylowy
6 listków bazylii
Opcjonalnie 3 łyżki likieru smakowego


Proporcje można kształtować dowolnie w zależności od wielkości porcji, jej stopnia słodkości i czekoladowości.
Do mascarpone dodajemy kawę, kakao, likier, syrop daktylowy i mieszamy na jednolitą masę. Schładzamy, masa zgęstnieje po około 30 minutach- godzinie, wtedy możną ją przełożyć do pucharków przekładając na zmianę z jagodami i bazylią. Wierzch można udekorować i dosłodzić syropem daktylowym i jeść!




Banalnie proste:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz